Logarytmy
tktk: Wiedząc, że log2(30)=a i log2(36)=b, oblicz log9
9 wrz 17:59
jakubs: | | log29 | | b−2 | |
log9= |
| = |
| |
| | log210 | | a−log23 | |
a=log
210+log
23
b=log
29+log
24
9 wrz 18:11
tktk: Odpowiedź to (2b−4)/(2+2a−b), także nie można zostawić logarytmu. Mógłbyś/mogłabyś mi pomóc do
tego dojść?
10 wrz 09:08
J:
log
29 = b − 2
2log
23 = b − 2
| | b − 2 | | b−2 | |
log23 = |
| .... podstaw do : |
| ... i dostaniesz wynik |
| | 2 | | a−log23 | |
10 wrz 09:21
tktk: Rzeczywiście, dziękuję!
10 wrz 11:11
RM: Jak bedziemy kontynuować przekrztałcać log 2 36 to wyjdzie nam że (b−2)/2 = log 2 3 i można ten
logarytm zastąpić w wyniku
27 sty 18:33