funkcja wykładnicza
Karo: Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R−{3}, równanie
| | m | |
4x+42x+43x+44x+...= |
| ma rozwiązanie? |
| | m+3 | |
Proszę o pomoc głównie z założeniami, bo nie wychodzi mi dobra ostateczna odp. Wiem, że po
lewej stronie mamy szereg geometryczny i korzystamy ze wzoru na jego sumę i dochodzę do czegoś
takiego :
4
x(2m+3)=m
Ac.: Pamiętamy na początek, że równanie jest pozbawione sensu dla m = −3.

1 przypadek:
| | 3 | |
Sprawdzamy, ile rozwiązań ma równanie dla m = − |
| . Widzimy, że mamy równanie sprzeczne, |
| | 2 | |
| | 3 | |
zatem dla m = − |
| nie są spełnione warunki zadania. |
| | 2 | |
2 przypadek:
| | 3 | |
Dla m ≠ − |
| dzielimy równanie przez wyrażenie (2m + 3). Otrzymujemy: |
| | 2 | |
| | m | |
Wprowadzamy zmienną pomocniczą t = |
| . Teraz mamy równanie z parametrem t: |
| | 2m + 3 | |
4
x = t
Teraz rysujesz wykres f(x) = 4
x i sprawdzasz, kiedy prosta y = t przecina wykres funkcji f.