piękna całeczka
zagubiony: Witam potrzebuje pomocy w związku z całką. Kompletnie nie wiem od czego zacząć.
∫x5*e−x3
9 wrz 16:49
zagubiony: coś wywalczylem. Wyszlo mi
−1/3*x3*e−x3−1/3*e−x3
9 wrz 16:59
Mila:
∫x
3*x
2*e
−x3 dx=
| | −dt | |
[−x3=t, −3x2 dx=dt, x2dx= |
| ] |
| | 3 | |
dokończ
9 wrz 17:01
jakubs:
t=x
3
dt=3x
2dx
Teraz przez części:
∫e
−t*t dt= −t*e
−t − ∫−e
−t dt = ∫e
−t dt −t*e
−t
| | 1 | | 1 | |
*=− |
| t*e−t + |
| ∫e−t dt=** |
| | 3 | | 3 | |
Teraz podstawiam: u=−t du=−dt
| | 1 | | 1 | |
**=− |
| t*e−t − |
| ∫eu du = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| t*e−t − |
| *e−t = − |
| x3*e−x3 − |
| *e−x3 + C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Trochę dużo tego podstawiania
9 wrz 17:12
jakubs: Zapomniałem, że na końcu można wyciągnąć przed nawias, więc wynik ostateczny:
9 wrz 17:17