matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastki 3 stopnia
zet:
Witam, dotałem dziś taki oto przykład, na pierwszy rzut oka nie wydaje sie trudny ale utknąłem w pewnym momencie i nie wiem jak to zrobic
Prosze was o pomoc
3
√
750
3
√
432
3
√
−320
5
3
√
6
+
−
=
+
3
√
−6
3
√
−2
3
√
−5
3
√
−6
6
3
√
2
4
3
√
5
−
= ?
3
√
−2
3
√
−5
I w tym momencie nie wiem co zrobic
9 wrz 16:30
john2:
3
√
a
a
zauważ, że
=
3
√
3
√
b
b
a
(
całe pod pierwiastkiem)
b
9 wrz 17:49