Nie ogarniam
L: Wewnątrz kąta o miere 600 znajduje się punkt A odległy od jednego z ramion o 3, a od drugiego
o 6. Oblicz długość punktu A od wierzchołka kąta.
9 wrz 16:18
Nieznajomy:

α+β=60
| | 36 | | x2−36 | |
cos2α = 1− |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
| | 9 | | x2−9 | |
cos2β = 1− |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
cos(α+β) = cosα*cosβ − sinα*sinβ
stąd
| √x2−36 | | √x2−9 | | 6 | | 3 | | 1 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| /*x2 |
| x | | x | | x | | x | | 2 | |
| | x2 | |
√x2−36*√x2−9 = |
| + 18 /()2 |
| | 2 | |
| | x4 | |
(x2−36)(x2−9) = |
| + 18x2 + 182 |
| | 4 | |
| | x4 | |
x4 − 45x2 + 9*36 = |
| + 18x2 + 182 /*4 |
| | 4 | |
4x
4 − 180x
2 + 36
2 = x
4 + 72x
2 + 4*18
2
3x
4 − 252x + 36
2 − 4*18
2 = 0
i rozwiązać, ale powinien być prostszy sposób
9 wrz 17:30
PW: Gdyby to umieścić w układzie współrzędnych tak, by wierzchołek kąta był początkiem układu,
a jedno ramię stanowiło dodatnią półoś OX, to drugie ramię będzie zawarte w prostej o równaniu
(1) y = √3x.
Niech A = (a, 3) (bo jest odległy o 3 od osi OX).
Jeżeli znasz wzór na odległość punktu od prostej (1) (a ma ona być równa 6), to wyliczysz
współrzędną a punktu A i odległość AO o którą pytają w zadaniu.
9 wrz 17:35
Znajomy:

Ze związków miarowych w trójkątach o kątach 30
o,60
o,90
o
w ΔBAD i ODC
|AD|=12 , |OC|=5
√3 i |DC|=15
z tw. Pitagorasa w Δ AOC x>0 x
2= 9+75 ⇒
x= 2√21
Pozdrawiam Wszystkich "Nieznajomych"
9 wrz 23:44
Znamy się tylko z widzenia :
|AE|=6
|CE|
2=6
2−3
2
|CE|=3
√3
|BE|=8
√3
|BC|=|BE|−|CE|
|BC|=5
√3
|AB|
2=3
2+(5
√3)
2
|AB|=2
√21
9 wrz 23:51
Znamy się tylko z widzenia :
Eta

?
9 wrz 23:54
Znajomy:
9 wrz 23:56