funkcja wykladnicza
karola: Wyznacz zbiór wszy s takich parametrów m dla których 2x+1/2*2x+1/4*2x+1/8*2x+...=m2 ma
rozwiązanie mniejsze od 1 . Szereg obliczyłam 2x+1 narysowalam wykres i obliczyłam ze 0
rozw jest dla m =0 1 rozw m należy R−{0} i co dalej ?
9 wrz 14:18
J:
| | m2 | | m2 | |
mamy ... 2*2x = m2 ⇔ 2x = |
| ... zatem warunek: |
| < 1 |
| | 2 | | 2 | |
9 wrz 14:33
J: .. no i oczywiście m > 0
9 wrz 14:48
J: ostatnie założenie zbędne...
9 wrz 14:49
karola: Inaczej tego obliczyć się nie da ?
9 wrz 15:27
J:
Teraz zauważyłem, że ten warunek prowadzi do tego,ze równie ma rozwiązania mniejsze od 0 ..
| | m2 | |
skoro mają być mniejsze od 1 , to warunek musi być taki: |
| < 2 |
| | 2 | |
9 wrz 15:34
karola: Skąd to wiesz ? Możesz przedstawić mi tok rozumowania ?
9 wrz 15:40
J:

Popatrz na wykres funkcji y = 2
x ... i zobacz ,że jeżeli 2
x < 2 , to x < 1
9 wrz 15:54
Mila:
y=2
x− funkcja rosnąca
x<1⇔
2
x<2
1⇒
m
2<4
dokończ
9 wrz 15:54