| dy | ||
⇔ y−3 | + xy−2 = −(x+1)3 (*) | |
| dx |
| du | dy | |||
podstawienie: u = y−2 , wtedy: | = −2y−3 | ⇔ | ||
| dx | dx |
| dy | 1 | du | |||
y−3 | = − | , | |||
| dx | 2 | dx |
| 1 | du | ||
po podstawieniu do równania (*) otrzymujesz: − | − xu = −(x+1)3 ... równanie | ||
| 2 | dx |
| −(x+1)3 | ||
...drobna poprawka ... w równaniu (*) z prawej strony jest oczywiście: | ||
| 2 |
| 1 | du | −(x+1)3 | |||
.. i jeszcze znak : − | + xu = | ||||
| 2 | dx | 2 |
| 1 | du | 1 | −(x+1)3 | ||||
jakieś fatum ....ostateczna postać to: − | + | *u = | ... | ||||
| 2 | dx | x+1 | 2 |