aerew
kamczatka: Dla jakich wartości x0 styczne do krzywych y = x2 i y = x3 są równoległe ?
Mógłby ktoś wyjaśnić co tu trzeba liczyć ? Bo za bardzo to polecenia nie rozumiem
9 wrz 13:06
kamczatka: obliczyć styczne do tych dwóch krzywych , a potem je przyrównać ?
9 wrz 13:07
J:
Pochodne tych funkcji w punkcie xo muszą byc równe.
9 wrz 13:08
J:
... krótko mówiąc: 2x0 = 3xo2
9 wrz 13:09
kamczatka: za bardzo nie rozumiem. Mógłbyś to objaśnić o co tu chodzi ?
9 wrz 13:11
kamczatka: trzeba skorzystać ze wzoru a = f'(x0) ?
9 wrz 13:11
J:
f'(xo) − to współczynnik kierunkowy stycznej .. jeśli mają być równoległe , to muszą mieć taki
sam współczynnik kierunkowy
9 wrz 13:12
kamczatka: dobra już chyba łapię
9 wrz 13:13
kamczatka: 2x
0 = 3x
02 / : x
0
2 = 3x
0 / : 3
a w odp mam jeszcze wynik x
0 = jak to wyliczyć te 0 ?
9 wrz 13:15
pigor: ..., bo geometrycznie, pochodna w punkcie, czyli tu
f ' (x
o)= tgα , gdzie α miara kąta prostej stycznej z +Ox, a dwie
proste styczne są równoległe, więc mają te tangensy ...

równe.
9 wrz 13:17
J: | | 2 | |
2x − 3x2 = 0 ⇔ x(2 − 3x) = 0 ⇔ ... x = 0 lub x = |
| |
| | 3 | |
9 wrz 13:18
kamczatka: nie rozumiem
9 wrz 13:19
kamczatka: aha J dzięki a tak jak ja liczyłem jest źle ?
9 wrz 13:19
J: Czego nie rozumiesz ?
9 wrz 13:20
J: źle ... nie możesz dzielić przez xo , bo może ono być równe 0
9 wrz 13:21
kamczatka: a jeszcze mam takie zadanie:
| | 1 | |
W jakim punkcie normalna do krzywej y = 3x3 jest równoległa do prostej y = − |
| x − 1 |
| | 9 | |
f'(x) = (3x
3)' = 9x
2
f'(x
0) = 9x
02
| | 1 | | 1 | |
a = − |
| = − |
| |
| | f'(x0) | | 9x02 | |
i nie wiem co dalej
9 wrz 13:24
kamczatka: dalej zrobiłem tak:
x
02 = 1
x
0 = 1 v x
0 = −1
9 wrz 13:30