Zbadaj monotoniczność
Beata: Ma ktoś jakiś pomysł? Zbadaj monotoniczność ciągu:
an=logn+1n
9 wrz 11:58
...:
...spróbuję
9 wrz 12:57
Nieznajomy:
| | logn+1(n+1) | | 1 | |
an+1 = logn+2(n+1) = |
| = |
| |
| | logn+1(n+2) | | logn+1(n+2) | |
| | 1 | |
an+1 − an = |
| − logn+1n = |
| | logn+1(n+2) | |
| 1 − (logn+1(n+2))*logn+1n | | 1 | |
| > |
| > 0 |
| logn+1(n+2) | | logn+1(n+2) | |
dla każdego n>1
ponieważ log
n+1(n+2)> log
n+1(n+1) = 1 > 0 i log
n+1n > log
n+11 = 0
czyli dla n>1 {a
n} jest rosnący
a
1 = log
21 = 0
a pozostałe wyrazy są dodatnie
stąd wniosek, że ciąg jest rosnący
9 wrz 12:57
...:
może tak:
| logn+2(n+1) | | logn(n+1) | | logn(n+1) | |
| = |
| * |
| = |
| logn+1n | | logn(n+2) | | lognn | |
| | logn(n+1)2 | |
= |
| ... a dalej chyba jasne −  |
| | logn(n+2) | |
9 wrz 13:07
Beata: ok, rozumiem tylko czemu w trzeciej linijce jest: ... > an+1 > 0, chodzi mi skąd to
wywnioskowałeś że an+1 − an > an+1?
9 wrz 13:14
Beata: | | bn+1 | |
... czy w tym przykładzie można stosować tw. |
| skoro dla n ∊ N pierwszy wyraz |
| | bn | |
nie jest dodatni?
9 wrz 13:17
...:
... jak to nie jest dodatni

?
9 wrz 13:20
Beata: jest równy 0, nie? ja się tylko upewniam, dawno nie miałam ciągów logarytmicznych
9 wrz 13:24
Beata: | | bn+1 | |
jeśli się mylę mógłbyś mi wyjaśnić kiedy używa się |
| a kiedy an+1 − an? |
| | bn | |
9 wrz 13:25
...:
| | logn(n+1)2 | |
... dalej analizujesz |
| to znaczy czy jest on większe czy |
| | logn(n+2) | |
mniejsze od 1
Możemy to sprowadzić do sprawdzenia dla jakich n zachodzi
(n+1
2>n+2 ⇒ n
2+n−1>0
9 wrz 13:26
...:
... używasz alternatywnie ... tak jak Ci wygodniej −

(tylko nie sprowadzaj tego do pozycji) −
9 wrz 13:27
Beata: ok dzięki za wyjaśnienie
9 wrz 13:30
...:
−
9 wrz 13:31