nn
.nn: długosc odcinka na mapie w skali 1:5000 wynosi 39,7mm
dlugosc tego samego odcinka w nieznanej skali wynosi 198,5 mm
Jaka jest skala tej mapy? Jak długi jest ten odcinek w terenie (m)?
5000−39,7mm
x−198,5mm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=25000
Czyli skala 1:25000
Jak obliczy jak długi jest ten odcinek w terenie (m)?
Pomoże ktoś?
9 wrz 11:08
pigor: ..., widzę to tak : z warunków zadania i własności skali :
1cm na mapie, to 5000cm=5*1000cm= 5*10m=
50m w terenie,
więc 39,7mm=
3,97cm na mapie, to 3,97* 50m=
198,5m w terenie ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a ponieważ
odcinek długości 198,5mm=
19,85cm na mapie w nieznanej
skali
1 : s = ? jest od odcinka na mapie w skali 1:5000, długości 3,97cm ,
5 razy większy (dłuższy), bo 3,97* 5=
19,85, to szukana skala będzie też
5 razy większa, czyli (
1 : 5000)* 5= 5 : 5000=
1 : 1000 − szukana skala..
9 wrz 13:10
.nn: Ta pierwsza analiza zgadza mi się ale skala ni w ząb.
Czy przypadkiem moje rozwiązanie skali nie jest prawidłowe ?
9 wrz 14:04
razor: ale skala wynosi 1/5000 a nie 5000

1/5000 − 39,7
x − 198,5
stąd x = 1/1000
9 wrz 14:09
.nn: Dziękujee już wieem
9 wrz 14:18