zadanie procentowe
anna: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
50m(sześciennych)cieczy zawieta 2% substancji stałych.Dana ciecz po odparowaniu daje produkt o
75% zawartosci wody.
Ile ton końcowoge produktu powstanie po odparowaniu 50m(sześciennych) przy powyższych
założeniach.
\
Bardzo proszę o pomoc.Ania.
9 wrz 09:55
nieuczciwy: 50 m
3 − 2%
Czyli w 50 m
3 mamy 1m
3 substancji stałych
odparowujemy z 50 m
3 x wody
Czyli mamy 50 − x m
3 cieczy i w tym 1 m
3 substancji stałych (bo one nie odparowały

I to ma dać 25% zawartości substancji stałych (75% wody czyli reszta ss)
U{1}[50−x}*100% = 25%
4= 50 − x
x = 46
Zatem musimy odparować 46 m
3 cieczy, czyli zostanie 4 m
3 cieczy
9 wrz 10:26
...:
4
9 wrz 10:34
9 wrz 10:59
...:
... oczywiście można dużo prościej
Skoro substancji stałej w pierwotnym roztworze jest 1m3
a po odparowaniu woda ma stanowić 75% ... to oczywiście wody ma pozostać 3m3
a nowego roztworu 3+1=4 [m3]
9 wrz 11:46
Bogdan:

i taka prymitywna (z rysunkiem kubełków) metoda dla uczniów szkół podstawowych.
2*50 − 0*x = 25y ⇒ y = 4
9 wrz 12:17
anna: dziękuję baaardzo
9 wrz 15:45