a
kamczatka: | | 1 | |
Czy styczna do funkcji y = |
| x2 w punkcie x0 = 1 jest równoległa do prostej y =2x + 2? |
| | 2 | |
| | 1 | |
policzyłem f'(x) = ( |
| x2)' = 1/2 * 2x = x |
| | 2 | |
i nie wiem co dalej liczyć
9 wrz 09:17
J: f'(1) = 1 ..... zatem styczna nie jest równoległa do y = 2x + 2
9 wrz 09:27
kamczatka: w odp mam że jest styczna, nie wiem czy my coś robię źle czy zła odp
9 wrz 09:31
J:
równanie stycznej do krzywej w punkcie x
o : y − f(x
o) = f'(x
o)(x − x
o)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
tutaj... f(xo) = |
| , f'(xo) = 1 styczna: y − |
| = 1(x − |
| ) , |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli: y = x ... nie jest równoległa do y = 2x + 2
9 wrz 09:38
john2: Czy to jest pytanie numer 9 w kursie?
9 wrz 09:39
john2: bo u mnie jest: "Czy styczna do funkcji y = x2 ...."
9 wrz 09:42
J: ... dla funkcji: y = x2 .. jest równoległa, bo f'(1) = 2
9 wrz 09:43
kamczatka: tak, może mam inna wersję z błędem bo u mnie jest 1/2x2
9 wrz 09:44