Czy pomoglibyście mi z tymi zadaniami?
1. Wyznacz wartości parametru m dla których zbiór rozwiązań nierówności 3x+m−1<0:
a) jest przedziałem (−∞,2) b)zawiera się w przedziale (−∞,1).
2.Wyznacz wartości parametru m dla których zbiór rozwiązań nierówności 4m−x≤x+3:
a) jest przedziałem <5,+∞) b) zawiera się w przedziale <1,+∞).
| 1 − m | 1 − m | |||
x < | ⇒ | = 2 ⇒ 1 − m = 2*3 = 6 ⇒ m = − 5 | ||
| 3 | 3 |
| 1 − m | ||
b) x < | < 1 ⇒ 1 − m < 3*1 = 3 ⇒ − m < 3 − 1 = 2 ⇒ m > − 2 | |
| 3 |
| 5 | ||
3x < | / : 3 | |
| 2 |
| 5 | ||
x < | < 1 | |
| 6 |