Matma!:D
Blue: Mam dla Wam to zadanko z geometrii analitycznej, którego nie rozumiem, Bardzo bym prosiła o
wytłumaczenie. Link do zadania:
http://i61.tinypic.com/depkxs.png
PS Muszę się Wam pochwalić, że dziś na 100% rozwiązałam zestaw zadań zamkniętych i z kodowaną
odpowiedzią z rachunku różniczkowego, także zadanek z tego działu na razie nie będzie

^^
8 wrz 23:12
Maslanek: Dodawanie wektorów jest przemienne.
Wiemy, że wektor −a ma przeciwny zwrot niż wektor a.
Zauważ, że jeśli do początku wektora c dodamy (−a), to wylądujemy lekko na lewo. Następnie
podwójne dodanie wektora b daje na punkt końcowy c.
Zatem rzeczywiście c=2b−a
8 wrz 23:15
Buuu: Zaczynasz w początku wektora c
Możesz poruszać się po planszy tylko o a lub −a i 0 b lub −b. Znajdź najkrótszą drogę do końca
wektora c.
8 wrz 23:20
Mila:

Możesz przejść z punktu A do B alternatywną drogą , jak pokazałam strzałkami.
c
→=−a
→ +2b
→=2b
→−a
→
8 wrz 23:23
Blue: Już widzę, dziękuję
9 wrz 18:49