matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równianie
emma1:
Równanie logarytmiczne 2lnx=−1. Jak to rozwiązać?
8 wrz 23:11
Maslanek:
Najpierw dziedzina − D={x:, x>0} Nastepnie mamy:
1
lnx=−
2
Z definicji:
1
x=e
U
{−1/2}=
√
e
8 wrz 23:12