obliczyć pochodną funkcji
cz: df/dy = ?
ln √x2+y2 − arctg (y/x) = 0
8 wrz 23:07
Maslanek: Liczymy pochodną funkcji f(y).
x traktujemy jako parametr
8 wrz 23:11
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | | y | |
f'(x) = |
| * |
| *2x − |
| *(− |
| ) |
| | √x2+y2 | | 2√x2+y2 | | (y/x)2+1 | | x2 | |
9 wrz 08:18
J: ....sorry , to była pochodna po x .....
Pochodna po y:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'y = |
| * |
| *2y − |
| * |
| |
| | √x2+y2 | | 2√x2+y2 | | (y/x)2+1 | | x | |
9 wrz 08:22
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f 'y ( x , y) = |
| * |
| *2y − |
| * |
| |
| | √x2 + y2 | | 2√x2 + y2 | | 1 + (yx)2 | | x | |
9 wrz 08:25
Janek191:
@J
Nie widziałem wpisu z 08.22
9 wrz 08:27
mich: ma to jakieś znaczenie że funkcja jest równa 0?
9 wrz 08:35
J: Witaj
Janek191...
9 wrz 08:36
J: To co napisano na poczatku, to równanie, a nie funkcja.
9 wrz 08:37
J:
| | y − x | |
..... po "uporządkowaniu" ta pochodna wygląda tak : |
| ... i jeśli w zadaniu |
| | x2 + y2 | |
było pytanie, kiedy się zeruje ... to odpowiedź, dla y = x
9 wrz 08:50