Funkcje trygonometryczne
name: Witam,
Otóż mam 3 przykłady:
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) f(x)= tg
3x−tgx
Nie chodzi mi o gotowce tylko podpowiedź jak się do tego zabrać. Albo wytłumaczenie dobre.
8 wrz 22:45
name: To w 3 miało być całe pod ułamkiem
8 wrz 22:55
PW: a) Struktura tego jest następująca:
u3−u = u(u2−1) = u(u−1)(u+1), u∊R (bo tgx przyjmuje wszystkie wartości
rzeczywiste).
Jeżeli umiesz wyznaczyć zbiór wartości funkcji
f(u) = u(u−1)(u+1),
to rozwiązanie gotowe.
8 wrz 23:20
name: Akurat ten przykład jest jeszcze w miarę. Gorzej z tymi U{1} {sinx} itd.
9 wrz 05:47
Janek191:
| | − 3 | |
Dla cos x ∊ < 0; 1 > jest |
| ∊ ( − ∞ ; − 3 > |
| | cos x | |
| | − 3 | |
Dla cos x ∊ < − 1; 0 ) jest |
| ∊ < 3 ; + ∞ ) |
| | cos x | |
Odp. ZW
f = ( −
∞ ; − 3 > ∪ < 3; +
∞ )
=============================
9 wrz 08:03