Argumenty
Rudek: Wyznacz argumenty, dla których funkcja f(x) = 3x + 2 przyjmuje wartości większe od wartości
funkcji g(x) = −2x + 1.
Tak zacząłem:
f(x) = 3x + 2
g(x) = −2x + 1
3x + 2 > −2x + 1
3x + 2 + 2x − 1>0
5x − 1>0
Chciałem obliczyć deltę i miejsca zerowe ale nie mam wzoru w postaci x2. co robić?
8 wrz 22:28
Eta:

Jaką deltę? ręce mi opadły !
| | 1 | |
3x+2>−2x+1 ⇒ 5x>−1 ⇒x> − |
| |
| | 5 | |
8 wrz 22:35
sushi_gg6397228:
@Mila
widziałem Twój post
8 wrz 22:38
Eta:
Ja też widziałam
8 wrz 22:39
Mila:
To dobrze, nie chcę robic tłoku.
8 wrz 22:53
Rudek: Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Proszę się nie denerwować
8 wrz 22:54