Wpisz w każdą lukę odpowiednią liczbę:
anf: Mam dość specyficzny przykład z którym nie umiem sobie poradzić, przez co jestem zmuszony znów
prosić Państwa o pomoc, mam nadzieję że nie nadużywam waszej uprzejmości.
1,(2)−323*(−113):11−0,(6) = ?
Zacząłem od przekształcenia ułamków dziesiętnych okresowych, na ułamki zwykłe:
1,(2) = 1,22*10 = 12,2 − 1,2 = 11 = 119 = 323
0,(6) = 0,66*10 = 6,6 − 0,6 = 6 = 69 = 23
Na tym etapie wygląda to następująco:
323−323*(−113):11−23
Dalej rozwiązuje według kolejności wykonywania działań, nawias:
−113 = −43
323−323*(−43):11−23
Teraz równoważnie mnożenie I dzielenie, od lewej do prawej:
−323*(−43) = −119*−43 = (4427)
No więc:
323+(4427):11−23
Wypadałoby podzielić:
4427 * 111 = 427*11 = 427
Teraz wygląda to tak:
323+(427)−23
323−23 =3
3+(427)
8627
Sugerowany wynik = 1, jak dojść do tego wyniku? gdzie popełniłem bład?
8 wrz 22:25
Saizou :
| | 2 | | 9+2 | | 11 | |
1,(2)=1+0,(2)=1+ |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| 11 | | 33 | | 12 | | 99 | | 6 | |
| − |
| *(− |
| ): |
| − |
| = |
| 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| 11 | | 33 | | 12 | | 9 | | 6 | |
| − |
| *(− |
| )* |
| − |
| = |
| 9 | | 9 | | 9 | | 99 | | 9 | |
8 wrz 22:32
5-latek: dalej nie sprawdzalem ale na poczatku masz blad
| 11 | | 2 | | 1 | | 2 | |
| = 1 |
| = 1 |
| a nie 3 |
| |
| 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
8 wrz 22:32
pigor: ..., no to ...

sprawdzam np. tak:
1,(2}− 323*(−113) :11−0.(6)= = 1
29+3
23*1
13 :11−
69=
=
119+
113*
43 :11−
69=
119+
13*
43 −
69=
=
119+
49 −
69=
159 −
69=
99 =
1 ...
8 wrz 22:41
anf : Dziękuję, wszystko jasne! Z wami wszystko się błyskawicznie klaruje. Już żaden groźny zbiór
zadań mnie nie przeraża. DZIĘKUJĘ, wszystkiego państwu najlepszego!
9 wrz 00:48