Obliczenie kąta między dwoma wektorami
klempka: Witam

mam dwa wektory w przestrzeni trzy wymiarowej
u=(1,2,3) oraz v=(−4,0,−1)
licze iloczyn u*v = −7
długość wektora u i v
||u|| =
√14
||v|| =
√17
korzystając z wzoru
u * v = ||u|| * ||v|| * cosα
| | u * v | |
cosα= |
| |
| | ||u|| * ||v|| | |
i tu jest rzecz której nie rozumiem
jak to wklepie w kalkulator w kompie to wychodzi 116.i pełno licz po przecinku
i jest już to kąt.
ale jak chce to policzyć poklei czyli licze
| | −7 | |
cos |
| kalkulatorka pokazuje 0,96396900252617218192235299267517 |
| | √14*√17 | |
podnosze to potem do potęgi −1 i otrzymuje 1,0373777552798950717988594279543
co to jest za wynik

czy dobrze to robię
bardzo proszę o pomoc!
8 wrz 21:47
PW: Błąd myślowy − podnoszenie do potęgi −1 liczby 0,96396900252617218192235299267517.
Licząc cos−1 nie podnosisz to potęgi minus pierwszej, lecz liczysz arccos (wartość funkcji
odwrotnej do cos) − i to jest dobrze, a to drugie nie..
8 wrz 22:17
klempka: czyli pozostaje mi sprawdzenie wyniku w tabeli albo liczenie na kpmuterze dla ilu stopni arccos
wynosi iles tam.
Czy takie rzeczy też się liczy ręcznie
8 wrz 22:25
PW: Nieee, od tego są tablice albo kalkulator. W szczególnych wypadkach po prostu wiemy, np.
| | √2 | | π | |
(w zapisie "naukowym" arccos( |
| ) = |
| ). |
| | 2 | | 4 | |
A sprawdź to kalkulatorem − dobrze wyjdzie?
8 wrz 22:36
klempka: Ok, dzięki wielkie
8 wrz 22:50