liczby naturalne
zuzia: Dzielac jedną liczbę naturalną przez drugą otrzymuje 22 reszy27.jeśli do pierwszej dodam39 a
druga pozostawie bez zmiany otrzymam 24 jakie to liczby(klasa 6)
8 wrz 21:42
Dziadek Mróz:
| ⎧ | xy = 22 + 27y | |
| ⎩ | x + 39y = 24 |
|
| ⎧ | x = 22y + 27 | |
| ⎩ | x + 39 = 24y |
|
| ⎧ | x = 22y + 27 | |
| ⎩ | x = 24y − 39 |
|
22y + 27 = 24y − 39
22y − 24y = −39 − 27
−2y = −66
y = 33
x = 22 * 33 + 27 = 726 + 27 = 753
9 wrz 00:36
Buuu:
Pierwsza liczba dzielona przez drugą daje 22 i zostaje nam 27
Pierwsza liczba i 39 dzielona przez drugą daje 24.
W drugim przypadku mamy wynik o 2 całości większy (24 − 22 = 2)
Co składa się na te dwie całości? To, o co powiększyliśmy pierwszą liczbę, czyli 39 oraz
to, co zostało nam z pierwszego dzielenia, czyli 27. Mamy więc:
39 + 27 = 66
66 dzielone przez drugą liczbę daje 2. Drugą liczbą musi być 33, bo 66:33 = 2
No to teraz pierwsza liczba:
Pierwsza liczba dzielona przez drugą(wiemy, że to 33) daje 22 i zostaje nam 27.
Pierwszą liczbę otrzymamy odwracając działanie:
27 + 33•22 = 753
9 wrz 00:45
Bogdan:
Biorąc pod uwagę uwagę o tym, że zadanie jest dla 6 klasy, rozwiązanie
Dziadka Mroza
jest dobre dla gimnazjalisty i licealisty, gdzie wbija sie do głów nieśmiertelne zmienne
x i
y.
Gratuluję
Buuu rozwiązania na "zdrowy rozum''.
9 wrz 02:33
Janek191:
Lub tak :
l − szukana liczba , k − druga szukana liczba ; l, k ∊ ℕ1
l = 22 k + 27
l + 39 = 24 k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
39 = 2 k − 27
2 k = 39 + 27 = 66 / : 2
k = 33
=====
zatem
l = 22*33 + 27 = 726 + 27 = 753
==========================
Odp. 753 i 33
++++++++++++++
9 wrz 08:14
5-latek: A czy w szostej klasie sa ciagi liiczbowe o ktore niedawno pytala zuzia ?
9 wrz 09:41