Srednia arytmetyczna
zuzia: Srednia arytmetyczna 11 liczb wynosi 22 po odjęciu jednej =15 jaka liczbę odjęto
8 wrz 21:37
sushi_gg6397228:
zapisz wzór na średnia
8 wrz 21:38
Marek216: średnia arytmetyczna 11 liczb = 22
średnia arytmetyczna 10 liczb bez 1 = 15
Przyjmijmy, że suma 11 liczb to x a suma 10 liczb to y
x/11=22 i y/10 = 15 jeżeli tak to : x = 242 i y = 150
Twoja liczba to x − y czyli 92
8 wrz 21:43
pigor: ... , czyli z warunków zadania i pojęcia średniej masz równanie :
11*22− x=(11−1)*15 ⇔ 11*11*2−10*15=x ⇔ x=242−150 ⇔
x=92 .
8 wrz 22:08
Eta:
8 wrz 22:09
Marek216: hehe pigor niezły zapłon po 25 minutach od rozwiązania
8 wrz 22:10
pigor: ... , no bo nic nie zrozumiałem z postu kolegi
M...
i chciałem się ... sprawdzić, może ktoś się ucieszy tak jak ja
8 wrz 22:25
pigor: ... a wystarczyło tylko słowo po słowie w treści zadania
zapisać prościutkim równaniem liniowym jednej zmiennej x
no i to 11−1= 10 można było oczywiście w głowie ...
8 wrz 22:28
Mila:
Zuzia jest w szóstej klasie, zatem bez równan.
11*22=242 suma jedenastu liczb
10*15=150 − suma 10 liczb
242−150=92 − liczba którą odjęto
=========================
8 wrz 23:09
pigor: ..., a nieprawda, bo ja wiem, że w 6 klasie dzieciaki już robią
takie proste równania, nawet nieźle sobie radzą i dobrze,
bo w 1−szej gimnazjum nie są tym zaskakiwane przez niektórych ...
8 wrz 23:56
Mila:
Jest początek roku szkolnego, pod koniec roku to tak, masz rację.
A skoro jesteś, to zajrzyj do jej drugiego zadania z podzielnością i resztą. Nie mam chyba
dobrego pomysłu jak to wytłumaczyc na poziomie klasy szóstej, może będziesz bardziej
pomysłowy.
2 razy nieznany dzielnik mieści się w sumie (27+39).⇔
2*n=66
n=33 dzielnik
24*33=792
792−39=753
spr.
22*33+27=726+27=753
753 dzielna (pierwsza liczba).
9 wrz 00:07
pigor: ..., aha, to ta zuzia ; będę szczery, czytałem to z 5 razy
i nie mam pojęcia jak to ugryźć na ... żadnym poziomie. ...
9 wrz 00:18
Mila:
No, żartujesz.
m=22n+27
m+39=24n
9 wrz 00:23