aa
Hugo: pytanie

W jakim pkt styczna do parabli y=x
2 jest prostopadła do prostej x−3y+3=0
wyszło mi:
I) y'=2x
| | 1 | |
I teraz trzeba podstawić f(x) = − |
| |
| | f(x) | |
W zadaniu podstawia sie odpowiednio to drugie(II) to przeciwnej odwrotności f(x) ( TE DWA
NIEBIESKIE)
Ja mam pytanie dlaczego wlaśnie tak a nie inaczej; dlaczego się nie odwraca np. 2x? Oczywiście
wtedy był by inny wynik; ale pytanie brzmi po czym wnioskowac ze to ma byc to a nie to drugie.
8 wrz 21:36
PW: Hugo, jak zwykle podziwiam klarowność wypowiedzi:
W zadaniu podstawia sie odpowiednio to drugie(II) to przeciwnej odwrotności f(x)
8 wrz 21:40
Hugo: Połącz cyferke z literką uzasadnieniem
1. y'=2x a) f'(x)
dlaczego 1a a nie 1b.

oraz to samo: dlaczego ma byc 2b a nie 2a
8 wrz 21:50
PW: Hugo, nie widzisz ironii? To powiem Ci boleśnie: na bełkot można odpowiedzieć tylko bełkotem.
Ty tam w tym II liczysz pochodną funkcji liniowej? A po co?
8 wrz 21:58
Hugo: w tym II jest juz policzona
x−3y+3
| | −1 | |
y' = (−1 − 1/3x )' = |
| |
| | 3 | |
i pytam co do czego trzeba podstawic we wzorze aby wyznaczyc prostopadlą do prostej...
8 wrz 22:06
PW: A po co liczysz pochodną funkcji liniowej?
8 wrz 22:12
Hugo: by wyznaczyc styczną do paramboli
8 wrz 22:20
Hugo: | | 1 | |
f(x) = − |
| i wychodzi równanie |
| | f(x) | |
8 wrz 22:21
PW: To nie rozumiesz tego zadania.
Zacznij od rysunku.
8 wrz 22:30
Trivial: Parambola.
8 wrz 22:32
8 wrz 22:39
8 wrz 22:41
Piotr 10: Miało się to na matmie hehe
8 wrz 22:42