Proszę o pomoc z łatwym równaniem
Rudek: a(x + 2)
2 + 0 = 3 oblicz
Nie mogę tego rozwiązać... ma wyjść a = 3/4 a mi wychodzi zupełnie co innego..
8 wrz 21:28
PW: plus zero?
8 wrz 21:30
sushi_gg6397228:
to jest taka podpucha nauczyciela
8 wrz 21:31
5-latek: Ja mysle ze to jest jakas czesc zadania
Podaj lepiej cala tersc zadania (pewnie funkcja kwadratowa i postac kanoniczna )
8 wrz 21:32
Rudek: tak. patrzcie jak liczę:
3 = a(x + 2)2 + 0
3 = a(x2 + 2 * x * 2 + 22) + 0
3 = a(x2 + 4x + 4)
No i dalej nie mam pojęcia co robić..
W sumie to nie wiem jak z tego może wyjść 3/4
8 wrz 21:33
Rudek: Ok. Oto cała treść zadania: Wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f, wiedząc, że funkcja ma
jedno miejsce zerowe x = − 2; f(0) = 3.
8 wrz 21:34
PW: No nie żartuj, szkoła dla dzieci specjalnej troski? I w dodatku z całą powagą przepisujesz to
"+0"?
8 wrz 21:36
Rudek: No tak ale przecież to "0" nic nie zmienia, a wynik dalej nie wychodzi...
8 wrz 21:37
Eta:

y=a(x+2)
2 i f(0)=3 ⇒ 3= a(0+2)
2 ⇒ 3=4a ⇒ a=..........
8 wrz 21:39
Rudek: No tak, wyszło Ci Eta, ale nie wiem jakim cudem. Liczę to ze wzoru skróconego mnożenia i nic..
8 wrz 21:41
Eta:
Rudek napisałeś zero nie tam gdzie potrzeba
f(0)=3 to x=0 i y=3
8 wrz 21:41
Eta:
3=a(0+2)
2 ile jest 0+2 =....
3=a(2)
2 ile jest 2
2 =....
i takim "cudem"
8 wrz 21:43
Eta:
(3+2)2 =... też będziesz liczyć wzorem s.mn.............
52=25
8 wrz 21:44
Mila:
f(x)=a*(x+2)
2 wzór funkcji kwadratowej z jednym miejscem zerowym x=−2
f(0)=a*(0+2)
2=3
a*4=3
8 wrz 21:44
Rudek: aaa już rozumiem

dzięki

y = −3(x + 2)
2 − 5
y = −3(x
2 + 2 * x * 2 + 2
2) − 5
y = −3(x
2 + 4x + 4) −5
y = −3x
2 − 12x − 12 − 5
y = −3x
2 − 12x − 17
A to dobrze zrobiłem? bo jakieś dziwne liczby wychodzą w obliczaniu delty, miejsc zerowych..
8 wrz 21:46
Eta:
ok.......... to przykład z gimnazjum
8 wrz 21:50
PW: Chłopie, jak masz postać kanoniczną, to nie psuj jej, żeby liczyć deltą!
Popatrz po prostu najpierw − może to być zerem, czy nie?
8 wrz 21:51
5-latek: No chyba ze mial napisac postac ogolna z tego
8 wrz 21:54
Eta:

brak miejsc zerowych
8 wrz 21:56
Rudek: 5−latek − no właśnie muszę to przekształcić w postać ogólną
8 wrz 21:59
Rudek: Pytam się tylko czy dobrze zrobiłem to przekształcenie
8 wrz 22:00
Mila:
Bardzo kochają deltę.
(x+4)2=16
stosuja wzór skróconego mnożenia , potem deltę liczą
(x−2)*(x+5) =0 wykonują mnożenie i liczą delte.
Rudek rozwiąż te równania bez obliczania delty.
8 wrz 22:03
PW: No to pisz polecenia, bo tracimy czas. W pierwszym zadaniu szukałeś miejsc zerowych. Dajesz
drugie zadanie bez polecenia i pytasz: "A to dobrze robię?". W dodatku piszesz "dziwne mi
liczby wychodzą w obliczaniu delty, miejsc zerowych".
W końcu miałeś przekształcić do postaci ogólnej, czy policzyć miejsca zerowe?
8 wrz 22:04
Lukas:
|x+4|=4 bez wzoru skr.mnożenia.
8 wrz 22:04
Mila:
Dobrze 21:46.
8 wrz 22:04
5-latek: Dobrze zrobiles
8 wrz 22:04
Eta:
8 wrz 22:04
Eta:
@Lukasa
log34√3 9=........
8 wrz 22:05
Rudek: Tak. Miałem przekształcić wzór z postaci kanonicznej do postaci ogólnej. Dobrze mi wyszło

bo
nie wiem..
8 wrz 22:07
Rudek: y = −3(x + 2)2 − 5
y = −3(x2 + 2 * x * 2 + 22) − 5
y = −3(x2 + 4x + 4) −5
y = −3x2 − 12x − 12 − 5
y = −3x2 − 12x − 17
8 wrz 22:07
Eta:
8 wrz 22:07
8 wrz 22:10
Rudek: jak 8/5 wyszło?
8 wrz 22:12
Eta:
ok
Napisz jak to liczyłeś?
8 wrz 22:14
Marek216: heheheh ludzie
jak masz 2 punkty należące do wykresu to nie trzeba nic kombinować po prostu robisz układ
równań z 3 równaniami: 2 odnoszą się do punktu f(0) i y = 2 a 3 do delty równej 0
8 wrz 22:23
Lukas:
3*31/4=35/4
8 wrz 22:27
Marek216: Ok. Oto cała treść zadania: Wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f, wiedząc, że funkcja ma
jedno miejsce zerowe x = − 2; f(0) = 3.
f(0) = 3 = c i 0= 4a −2b +c i Δ=0
0= 4a − 2b +3 i Δ dla y = ax kwadrat +bx +3 = b2 − 12a=0
8 wrz 22:28
Marek216: To trzeba rozwiązać tak jak napisałem wcześniej z tego a(x + 2)2 + 0 = 3 nie obliczysz nic bo
masz 2 niewiadome, tyle postów a nikt się nie zorientował i wszyscy głupoty piszą
8 wrz 22:31
Marek216: f(0) = 3 = c i 0= 4a −2b +c i Δ=0
0= 4a − 2b +3 i Δ dla y = ax kwadrat +bx +3 = b2 − 12a=0
Z tego pierwszego z linijki wyżej wyznaczasz b
b=2a +3/2
b2= 4a2+6a +9/4
podstawiasz pod delte równą zero
4a2+6a +9/4 − 12 a =0
4a2−6a +9/4=0 I*4
16a2− 24a +9=0
a= 3/4 finito
8 wrz 22:35
Eta:
Następny "urwał" się z deltą !
Czy Wy bez tej delty żyć nie możecie?
8 wrz 22:37
Eta:
8 wrz 22:38
5-latek: Przeciez wyzej masz rozwiazane prosciej i po co tu delta ? .
Przeciez az sie prosi by skorzystac z postaci kanonicznej
8 wrz 22:39
Mila:
Przeczytaj 21:44
8 wrz 22:39
PW: Chyba następny "naukowiec" w stylu Obywatela.
8 wrz 22:39
Marek216: Nie widziałem twojego komentarza wcześniejszego z twoim rozwiązaniem Eta a poza tym na jedno
wychodzi a dlatego rozwiązałem w trudniejszy sposób bo trochę zirytowała mnie ilość postów do
takiego prostego zadania. Pogłówkowali by trochę i byłby spokój
8 wrz 22:45
M.rek: Ta jasne
8 wrz 23:02