Rysowanie wykresu f.
Metis: Cześć

Mam narysować wykres f(x) = −(|−x| +1 )
Poczyniłem dobre kroki ?
1) |−x| =x
2) Przesunięcie o wektor u=[−1,0]
3) Odbijam −f(x)
Nie pasuje mi coś ten wektor
8 wrz 21:20
5-latek: |−x|=|x|
8 wrz 21:21
jakubs: 1. |−x|=|x|
2. Przesuwasz o jeden do góry
3. Odbijasz względem OX
8 wrz 21:23
Lukas:

f(x)=|−x|=f(x)=|x|
f(x)=|x|+1 przesuwasz o jedną kratkę do góry
f(x)=−(|x|+1) symetria względem osi ox
8 wrz 21:23
Eta:
8 wrz 21:24
Metis: Dziękuje Wam

Zatem wektor to u=[0, 1] ?
8 wrz 21:25
Lukas:
8 wrz 21:26
Metis: A jak będzie wyglądał zapis takiej funkcji gdy wektor będzie równy u=[−1,1] ?
8 wrz 21:27
Eta:
y=f(x)
g(x)= f(x+1)+1 gdy u=[−1,1]
8 wrz 21:30
Lukas:
jakie funkcji
np f(x)=|x|
o wektor [−1−1]
f(x)=|x+1|−1
8 wrz 21:31
Metis: Dzięki wielkie
8 wrz 21:32
Eta:
@
Lukas ..... zad2/ czeka
8 wrz 21:34
Eta:
y=f(x) , u=[p,q]
g(x)= f(x−p)+q
8 wrz 21:35
Lukas:
Nie mam pomysłu, chyba się na to nie nadaję.
8 wrz 21:38