Prawdopodobienstwo
Mok: Masakra, nie wiem jak to zrobic. chociaz to tylko prawdopodobienstwo...
Ile jest liczb trzycyfrowych, w ktorych zapisie wystepuja tylko liczby 1, 3, 5, 7, 8 i 9 oraz
a) zadna cyfra sie nie powtarza
b) cyfry moga sie powtarzac
Staralem sie zrobic to ''na piechote'', ale to trwa dosc dlugo, jest jakis lepszy sposob?
8 wrz 21:16
Mok: JUZ WIEM

8 wrz 21:23
Mila:
Z={1,3,5,7,8,9} zbiór 6 cyfr
a) 6*5*4=120
Pierwszą cyfrę możesz wybrać na 6 sposobów, drugą na pięć, trzecią na 4 .
b) 6*6*6=216 każdą cyfrę możesz wybrac na 6 sposobów.
Nie tłumaczyła Pani matematyczka?
8 wrz 21:23
he: może coś w tym stylu, że skoro żadna się nie powtarza to pierwszą wybieramy na 6 sposobów,
drugą na 5 trzecią na 4 czyli 6*5*4=120 liczb
cyfry mogą się powtarzać 6*6*6=216
8 wrz 21:23