Wyjaśni ktoś jak zrobić ten przykład?
WH: Próbowałam to zrobić na kilka sposobów, ale ciągle wychodzi mi zły wynik i zastanawiam się co
robię źle, znajdzie się ktoś dobry kto pomoże?

Wyznacz wszystkie wartości m, dla których miejscem zerowym funkcji liniowej f jest liczba xo,
jeśli:
f) f(x) = 2x + m
2 − 2, x
0=−5
8 wrz 20:59
PW: W jaki punkcie wykres funkcji
f(x) = 2x + b
przecina oś OX (tzn. jakie jest miejsce zerowe tej funkcji)?
8 wrz 21:03
WH: x0 = −5
8 wrz 21:08
Eta:
f(−5)=0 ⇒ 2*(−5)+m2−2=0 ⇒ m2−12=0 ⇒ (m−√12)(m+√12)=0
m= √12= 2√3 v m= −2√3
8 wrz 21:17
WH: nooooooooooo, teraz rozumiem, dziękuję bardzo za pomoc!
8 wrz 21:20
PW: A tego o co pytałem o 21:03 to nie rozumiałeś.
8 wrz 21:45