objętość bryły
gagun: Szklanka ma kształt stożka ściętego o wysokości 9cm i dwóch podstawach 6 i 8 cm. Ile takich
szklanek potrzeba, aby przelać do nich zawartość 2l butelki.
8 wrz 20:44
gagun: .
8 wrz 21:09
MQ: Co znaczy "i dwóch podstawach 6 i 8 cm"?
8 wrz 21:11
gagun: o średnicach 6 i 8cm
8 wrz 21:13
gagun:
8 wrz 21:24
Eta:
| | π*h | |
V(stożka ściętego) = |
| (D2+d*D+d2) , gdzie D i d to długości średnic |
| | 12 | |
D= 0,8dm , d= 0,3dm , h= 0,9dm , 1l= 1 dm
3
8 wrz 21:28
MQ:

Z tw. Talesa:
1. Wyliczasz x
2. Wyliczasz objętość stożka o śr. podstawy 8 i wysokości x+9
3. Wyliczasz objętość stożka o śr. podst. 6 i wys. x
4. Odejmujesz 3. od 2. i dostajesz objętość szklanki.
8 wrz 21:34
Eta:
8 wrz 21:36
gagun: wychodzi mi, że szklanka ma 2,28435dm3....
aa d powinno być 0,6, prawdaż czy nieprawdaż?
nie... wtedy wychodzi 2,84955
8 wrz 21:39
gagun: teraz wychodzi (po tym poście z rysunkiem) że szklanka ma 0,34854dm3
czyli 6 szklanek by potrzeba
8 wrz 21:45