Oblicz
Cersei: Oblicz
[(3 − √5) do potęgi 12 + (3 + √5) do potęgi 12] −2 * [(278) do potęgi
13 − 280]
8 wrz 20:43
sushi_gg6397228:
wzory skróconego mnożenia znasz ?
8 wrz 21:28
Kuba: No dobra pomogę, ale tych wzorów musisz się nauczyć


| | 1 | | 271/3 | |
( |
| )2*( |
| −280) = (ze wzorów skróconego mnożenia) = |
| | √3−√5+√3+√5 | | 81/3 | |
| | 1 | | 3 | |
|
| *( |
| −1)= |
| | (3−√5)1/2*2+2*(3−√5)*(3+√5)+(3+√5)1/2*2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| (3−√5)+2*(9−5)+(3+√5) | | 2 | | 3+8+3 | | 2 | | 28 | |
8 wrz 22:46