Gdzie robię błąd
Poncki: cos105°=cos(90°+15°)= −sin15°
−sin15°=√2/2*√3/2−√2/2*1/2=(−√6+√2)/4
Może mi ktoś wyjaśnić gdzie robię błąd, gdyż cos105° nie wynosi tyle i ile wyszło w moich
obliczeniach.
8 wrz 20:26
5-latek: Moze najpierw policz ile wynosi sin15 a potem zmninusuj wynik
8 wrz 20:34
Poncki: A co ja tam zrobiłem innego twoim zdaniem?
8 wrz 20:37
5-latek: Nie wiem nie liczylem tak mi przyszlo na mysl
8 wrz 20:39
5-latek: sin15=0,2588 a z wyniku wychodzi (−0,2588) policz sobie dokladnie na kalkulatorze) wiec to
jest −sin 15
8 wrz 20:43
Poncki: To jeśli policzyłbyś to byłbym bardzo wdzięczny.
8 wrz 20:43
Poncki: No tak, ale cos105° to juz nie ten wynik. Czyli błąd leży gdzieś w redukcji. Tylko co ja tam
źle zrobiłem?
8 wrz 20:44
5-latek: No ale przeciez cos 105 = −sin 15 a sin 15= 0,2588 to −sin15= −0,2588 i jest dobrze .
8 wrz 20:49
5-latek: czyli zrobiles wszystko dobrze
8 wrz 20:53
Poncki: Tylko zobacz że cos105° nie wynosi tyle ile mi wyszło, bo wynosi on nie mniej i nie więcej niż
−0.24095904923
8 wrz 20:58
Poncki: Czyli co błąd w matrixie? Pora umierać.
8 wrz 21:00
5-latek: zadnego bledu nie ma . Rozwin sobie kalkulator naukowy i zobacz ze cos 105 wyjdzie Ci
−0,2588.....
8 wrz 21:05
Poncki: Ok faktycznie masz rację. Chyba przesadzam z samokrytyką.
8 wrz 21:09
5-latek: Wiecej wiary w siebie i w swoje mozliowsci
8 wrz 21:10