Oblicz x
al5: Trzy liczby x, x+3, x+9 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x
8 wrz 20:18
Lukas:
(x+3)2=x2+9x
8 wrz 20:21
John: a nie (x+3)2=x+9x?
8 wrz 20:33
Lukas:
Może poczytaj w podręczniku najpierw.
8 wrz 20:34
John: a nie właśnie, sorky, pomyliłem się, masz rację
8 wrz 20:35
al5: teraz co? prawą stronę mogę przenieść na lewo? i czy (x+3) mam rozwalić na dwa nawiasy?
8 wrz 20:38
Lukas:
a wzorów skr. mnożenia nie znasz. ?
8 wrz 20:41
al5: znam
8 wrz 20:42
al5: dobra dobra, już wszystko wiem, musiałem sobie tylko wszystko przypomnieć, dzięki wielkie
8 wrz 20:43
John: x2+2x3+9 + x2+9x
x2+6x+9=x2+9x
8 wrz 20:47
John: w pierwszej linijce x2+2x3+9=x2+9x
8 wrz 20:47
al5: x2+6x+9 =0 i x2+9x=0 ?
trzeba to liczyć każde z osobna?
8 wrz 21:03