Hugo: Trzeba wykazać, że p=30n+1, lub p=30n+p
1, gdzie p
1 liczba piewrsza.
Każdą liczbę naturalną możemy zapisać w postaci m=30k+r, gdzie k jest pewną liczbą całkowitą,
a r należy do { 0,1,2,...,29} jest resztą z dzielenia liczby przez 30.
Zauważmy, że jeżeli r jest jedną z liczb: 0,2,4,...,28 to m=30k+r jest liczbą parzystą.
Jeżeli r jest jedną z liczb: 0,3,6,...,27 to m=30k+r jest liczbą podzielną przez 3
Jeżeli r jest jedną z liczb: 0,4,8,...,28 to m=30k+r jest liczbą podzielną przez 4
Jeżeli r jest jedną z liczb: 0,5,10,15,20,25 to m=30k+r jest liczbą podzielną przez 5.
Oznacza to, że dla liczby pierwszej r musi być jedną z liczb: 1,7,11,13,17,19,23,29

?