Jaka jest odwrotność liczby -->
anf: 2+3√−21027? Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi:
A) −23
B) 32
C −32
D 112
Ja rozwiązuje to tak że mnożę −2 przez mianownik, I dodaje to co w liczniku, I to daje mi:
−3√643√27
czyli: −43
a więc: 2+(−43)
no to dodaje: 63+(−43)
zatem 23
Odwrotność to będzie według mnie B j D, czy mam rację?
8 wrz 19:30
Eta:
tak
8 wrz 19:37
5-latek: | | 64 | | 4 | | 6 | | 4 | | 2 | |
2+3√− |
| = 2− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 27 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 3 | |
LIczba odwrotna do liczby |
| to |
| = 1* |
| = |
| | 3 | | | | 2 | |
8 wrz 19:42
anf: Dziękuje, a mam jeszcze takie pytanie
(−1)−1 to ile? 11 czyli 1 czy może 1−1?
a jak wyglądałaby sytuacja z:
1−1?
8 wrz 19:43
5-latek: Masz taki wzor
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a−n= |
| wiec 1−1= |
| = |
| =1 |
| | an | | 11 | | 1 | |
8 wrz 19:55
anf: Ślicznie dziękuje

nie mam pamięci do tych wzorów.
8 wrz 19:57
8 wrz 19:58
5-latek:
8 wrz 20:00