Pomocy
Jurgeen: | | sinxcosx | |
∫ |
| dx podstawiłem t= sin2x |
| | √3sin2x−7cos2x | |
dt = 2sinxcosx
po podstawieniu wychodzi
| | dt | |
2∫ |
| ,i moje pytanie czy tym tropem da się rozwiązać tą całkę? bo powychodziły |
| | √3t−7(1−t) | |
mi jakieś herezje względem odpowiedzi
8 wrz 18:58
jakubs: Spróbuj podstawienie: t=3sin2x−7cos2x
8 wrz 19:04
jakubs: t=3sin
2x−7cos
2x
dt=20sinxcosx
| 1 | | 1 | | √t | |
| ∫ |
| dt = |
| + C |
| 20 | | √t | | 10 | |
| | √3sin2x−7cos2x | |
Ostatecznie: |
| + C |
| | 10 | |
8 wrz 19:10
jakubs: Wolfram pokazuje inną odpowiedź, więc nie wiem czy ja to dobrze obliczyłem.
8 wrz 19:18
pigor: ... , a ja bym zrobił takie podstawienie
tgx=t, czyli
sinx=tcosx , albo wyłączył przed pierwiastek cosik itp, itd .
8 wrz 19:26
^3xsa: wynik wychodzi −14 zamiast 110
9 wrz 08:32