wektory
Kuba: Punkty A(2,8), B(4, 2), C(–2, –6) są wierzchołkami trójkąta.
a) Oblicz odległość środka ciężkości S trójkąta od wierzchołka C.
b) Wyznacz współrzędne punktu D tak, aby czworokąt ABCD był równoległobokiem.
Pomoże ktoś, bo mam problem z tym zadaniem:(
8 wrz 18:48
8 wrz 18:53
...:
... Kuba=Janek −
8 wrz 18:53
pigor: ...jest łatwy wzór na współrzędne środka ciężkości Δ
(punktu przecięcia się jego środkowych), chyba, że
ty masz go tu jako ...

ćwiczenie wyznaczyć wektorowo
8 wrz 18:54
Kuba: xs=xa+xb+xc/3
ys=ya+yb+yc/3
xs=2+4+(−2)=4/3
ys=8+2+(−6)=4/3
O ten wzór chodzi?
8 wrz 18:58
Eta:
tak
8 wrz 18:58
Kuba: i później obliczyć długość CS ze wzoru
√(xb−xa)2+(yb−ya)2
zgadza się?
8 wrz 19:02
Eta:
Dokładnie tak
8 wrz 19:03
Kuba: no dobrze, a która współrzędną mam uznać za xb, a ktorą za xa?
8 wrz 19:06
Kuba: i czy ktoś mógłby mi pokazać 2 sposób, czyli wyznaczanie wektorowo
8 wrz 19:11
pigor: ...,

ot, skutki uczenia się matematyki z komputera, a nie podręcznika
całkowity zanik umiejętności np. skojarzenia ...
8 wrz 19:12
Kuba: dzięki, akurat nie mam podręcznika, a dlaczego to nie będę Ci tłumaczył...
8 wrz 19:17
pigor: ..., co

wolałeś kasę przeznaczyć na ... podręcznik do religii ;
rozumiem 2 godziny tygodniowo, a matmy 3−y (znam takie szkoły)
no a przecież tym panom nie odmawia sie broń Boże, bo wtedy kara
czyli piekło nieuniknione.
8 wrz 19:41
Kuba: nie.
8 wrz 19:45