d
sky: witam Dla jakich wartości parametru k∊R równanie (k−3)4|x|−2k+1=0 ma dwa różne rozwiązania
8 wrz 18:32
MQ: Dla każdego 4|x| >0 i ≠1
8 wrz 18:35
...:
... a dobrze to przepisałeś

?
8 wrz 18:37
sky: tak dobrze przepisałem a nie wiem jak sie za to zabrać mógłby ktoś pomóc ?
8 wrz 18:51
MQ: No przecież ci napisałem!
Doprowadź równanie do postaci 4|x|=coś i przeanalizuj prawą stronę (to coś właśnie), żeby
coś>0 i coś≠1
I to cała filozofia.
8 wrz 18:54
sky: niie rozumiem czego tak akurat wytłumacz mi krok po kroku bo tak to nic nie czaje
8 wrz 19:10
sky: (k−3)t−2k+1=0 t=4{|x|}
8 wrz 19:11
MQ: W zasadzie wystarczy sprawdzić, dla jakich k, kiedy 4|x|>1, bo |x|≥0, więc dla każdego x
4|x|≥1
Kiedy 4|x|=1, to masz tylko jedno rozwiązanie: x=0
Dwa rozwiązania są wtedy, gdy 4|x|>1
Przekształć więc równanie do postaci:
4|x|=coś
i sprawdź, kiedy coś>1
Z tego dostaniesz warunki na k.
8 wrz 19:22
sky: 4|x| >1 ⇒|x|>0 czyli x∊R−{0} a co dalej mam takie równanie (k−3)t−2k+1−0
8 wrz 19:33