Wykaż, że:
Paweł: Wykaż, że jeśli dla dowolnych liczb naturalnych a i b zachodzi warunek a
2−b
2=17, to
| | (a+b)2−15(a−b)2−2 | |
|
| =16 |
| | (a−b)(a+b) | |
8 wrz 18:32
458 : a2−b2=(a+b)*(a−b)
8 wrz 18:35
Paweł: znam ten wzór, ale jak to udowodnić ?
8 wrz 18:39
Mila:
Np. tak:
(a−b)*(a+b)=17
rozwiązac w zbiorze liczb naturalnych:
1*17=17
a−b=1
a+b=17
2a=18
a=9
b=8
17 jest liczba pierwszą , zatem masz tylko jedno rozwiązanie .
spr.
| | (9+8)2−15*(9−8)2−2 | | 172−15−2 | |
L= |
| = |
| =16 |
| | 17 | | 17 | |
8 wrz 19:03
Paweł: dziękuję bardzo za pomoc
8 wrz 19:11