Oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi w trapezie równoramiennym
Julita: Oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi w trapezie równoramiennym o podstawach 10cm i 6cm
i wysokości 4cm
10 lis 15:43
Daniel_89: jak narysujesz trapez i podzielisz podstawę dolną dwiema wysokościamy wyjdą 2 trójkąty z
| | 10cm − 6 cm | |
których jeden bok to wysokość a drugi |
| = 2 cm |
| | 2 | |
tgα = 2 −> α = 63,43494882 st
10 lis 15:58
Julita: Możesz wszystko jaśniej? możesz narysować? mam obliczyć miarę kąta

Pomożesz?
10 lis 19:25
Godzio:

skoro znasz wysokosc i x to liczysz ten kąt albo z tg albo z ctg
| | 4 | |
tgα= |
| a dalej tak jak Daniel |
| | 2 | |
10 lis 19:29
Julita: ale kąt ma być wyliczony między przekątnymi
10 lis 19:30
Julita:

ten kąt muszę obliczyć
10 lis 19:34
Godzio: a to czekaj

zara zrobie
10 lis 19:39
Julita: wykładowca mówił o twierdzeniu talesa ale nie pasuje mi nic

Wymyśliłeś coś?
10 lis 19:45
Godzio:
α=180−126=54
nie wiem czy to dobrze

ale zaraz ci rozpisze z kad to wywnioskowałem
10 lis 20:09
Godzio:

γ=180−90−(90−β)
γ=β
w ten sposób
10 lis 20:15
Julita: uhum Dziękuję
10 lis 20:25
Adrian2282: godzio szaleje
10 lis 20:43