uzasadnij
karola: Uzasadnij ze liczba 3+32+33+34+...+366 jest podzielne przez 13
8 wrz 17:36
karola: chociaz jakas podpowiedz bym prosiła
8 wrz 17:39
jakubs: Podpowiedz: ciąg geometryczny
8 wrz 17:40
razor: podpowiedź: 13 = 1+3+9 = 30+31+32
8 wrz 17:42
PW: ... czyli razor podpowiada grupowanie po 3 składniki.
8 wrz 17:51
karola: ale gdzie niby jest to 30
8 wrz 17:59
razor: wyciągnij 3 przed nawias to będzie
8 wrz 18:00
PW: Kiedy wyłączysz 3 przed nawias z trzech pierwszych składników to zobaczysz. Dlatego dałem
dodatkową podpowiedź o 17:51.
8 wrz 18:02
karola: czyli to bedzie 13 (31+34+37+310+313+316+...)
8 wrz 18:06
PW: Nie, grupuj po trzy składniki i z każdego wyciągaj przed nawias co się da − w nawiasie zostanie
za każdym razem
(30+31+32)=13
8 wrz 18:14
Eta:
30=1 (1+3+32)= 13
8 wrz 18:15
karola: no tak robiłam i pozniej wyciagnełam 13 ..
8 wrz 18:19
karola: 3(30+31+32)+34(30+31+32)+37(30+31+32)+.... i pozniej wyłaczyłam to 13
8 wrz 18:21
Eta:
3(1+3+32)+34(1+3+32)+....... +364(1+3+32)= 13*(3+34+....+364)= 13*k
k=(3+34+...+364) ∊C
zatem ta liczba jest podzielna przez 13
c.n.u
8 wrz 18:26
PW: I tak to trzeba tłumaczyć. Dowód kończymy słowami − jak widać jest to liczba podzielna przez
13
8 wrz 18:28
PW: Eta, oczywiście nie zdążyłem, uwaga (jak widać) nie dotyczy Twojego rozwiązania.
8 wrz 18:29