rownania wielomianowe
mrwhite: rozwiaz rownania:
b) x6−64=0
c)(x2+x)4=0
d)(x2+2x)2−x2=0
e)(x3−5)2−36=0
f) x4−(3x2+2)2=0
8 wrz 17:36
jakubs: b)
x6=64
x=2 lub x=−2
c)
x2+x=0
x(x+1)=0
x=0 lub x=1
8 wrz 17:39
Janek191:
f)
x4 − ( 3 x2 + 2)2 = 0
( x2− 3 x2 − 2)( x2+ 3 x2 + 2) = 0
( − 2 x2 − 2)*( 4 x2 + 2) = 0
− 2*( x2 + 1)*2 ( 2x2 + 1) = 0 − sprzeczność , bo x2 + 1 > 0 i 2x2 + 1 > 0 dla x ∊ ℛ
8 wrz 17:48
mrwhite: moglby ktos rozpisac b? nie chce tego przepisywac tylko zrozumiec, z gory dziekuje
8 wrz 18:00
jakubs: Masz równanie i obustronnie pierwiastek szóstego stopnia.
8 wrz 18:02
daras: 6√64 = 2
8 wrz 18:17
daras: oczywiście ± 2 , bo wykładnik jest parzysty
8 wrz 18:18