Znaleźć macierz formy dwuliniowej w podanej bazie
Cezary Cezary: Znaleźć macierz formy dwuliniowej w podanej bazie:φ: R3xR3→R
φ(x,y)=3x1y1+2x1y2−2x2y1−x2y1
B1={(1,1),(1,−1)}
mam to rozwiązane, ale nie rozumiem skąd to sie bierze
8 wrz 17:31
Cezary Cezary: Z tej bazy B1 pierwszy nawias to e1' , a drugi e2'i obliczam podstaw. do φ(x,y) φ(e1',e1') ,
φ(e1',e2') φ(e2',e1') φ(e2',e2') to będą odpowiednio a11 a12 a21 a22
tworze z tego macierz i tu pojawia sie problemów m
8 wrz 17:40
Cezary Cezary: Drugą macierz tworzę z bazy kanonicznej, tak?
na koniec mnoze 3. Macierze wg jakiego wzoru
8 wrz 17:45
Krzysiek: aij=φ(ei,ej)
czyli masz
a11=φ((1,1),(1,1))=3+2−2−1=2
a12=φ((1,1),(1,−1))=3+2*1*(−1)−2−1=−2
...
no i φ:R2xR2→R
8 wrz 18:08
Cezary Cezary: No tak , źle przepisalem
te aij skladam w macierz i ona będzie rozwiązaniem?
8 wrz 18:13
Krzysiek: tak
8 wrz 18:39
Cezary Cezary: Aha dziękuję za pomoc
8 wrz 18:57