Proszę o pomoc.
Bursztyn: Pierwiastki wielokrotne.
c) (5−x)(x2−7x+10)=0
d)(x2+2x−3)(x−1)3=0
e)(x2−9)(x+3)2=0
f)(x2−x−6)(x2+x−1)=0
g)(x2−4)2(x4+3x3−10x2)=0
h) (x3+x2−12x)(x4−5x3+6x2)=0
8 wrz 17:30
razor: to od którego zaczynamy?
8 wrz 17:32
J: Od najprostszego ... e)..
8 wrz 17:33
PW: A w czym mamy Ci pomóc?
Przede wszystkim dobrze zapisz potęgi korzystając z "Shift6" − wyjaśnione po lewej stronie w
pierwszym wierszu. Po drugie sformułuj polecenie, temat "pierwiastki wielokrotne" jest zbyt
lakoniczny.
8 wrz 17:35
Janek191:
Np. c)
( 5 − x)*( x2 − 7 x + 10) = 0
( 5 − x)*( x − 5)*( x − 2) = 0
x= 5 lub x = 5 lub x = 2
5 − pierwiastek dwukrotny
8 wrz 17:38
5-latek: Od razu chcecie rozwiazywac

Ale nikt nie zapytal autora posta czy wie co to sa pierwiastki wielokrotne wielonianu (bo tu
mamy wielomiany)
8 wrz 17:38
PW: Jeszcze raz: piszesz równania, a równania nie miewają pierwiastków wielokrotnych (patrz
definicja rozwiązania równania). Pojęcie pierwiastka wielokrotnego ma sens tylko w
odniesieniu do wielomianu (nie do równania), więc ponownie pytam: jakie jest polecenie?
8 wrz 17:42
daras: już zapomniał
8 wrz 18:15