Naszkicuj wykres funkcji..
Karola: Naszkicuj wykres funkcji y= f(x), widząc, że jej dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych.
Nie chodzi mi o całkowite rozwiązanie zadania tylko o przygotowanie tabelki. Ogólne wskazówki.
f(x)= − 3/7 x
8 wrz 17:24
J:
Popraw zapis funkcji ... bo jest nieczytelny.
8 wrz 17:27
Karola: f(x)=−3/7x ?
8 wrz 17:30
PW: Karola, to łatwe:
| | licznik | |
U {licznik}{mianownik} widać jako |
| |
| | mianownik | |
gdy napiszesz bez spacji po "U".
8 wrz 17:30
Janek191:
x = 0 ⇒ y = 0
x = 7 ⇒ y = − 3
x = − 7 ⇒ y = 3
8 wrz 17:35
PW: Czy też
Dlatego prosimy o dokładne zapisanie treści.
8 wrz 17:37
PW: A, tu mnie olśniło. Skoro dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, to pewnie Janek191
dobrze odgadł przepis na f. U mnie dziedziną byłby R\{0}.
8 wrz 17:39
Janek191:
8 wrz 17:40
5-latek: Czesc
PW
| | 3 | |
Pewnie przerabiaja funkcje liniowa i bedzie y= − |
| x |
| | 7 | |
8 wrz 17:40
Janek191:
I Karola się nie odzywa
8 wrz 17:41