Oblicz x, aby liczby x; p{2}-3 ; p{2}+7 były trzema kolejnymi wyrazami ciągu geo
Archy: witam mam problem z tym zadaniem typowo rachunkowy.
Oblicz x, aby liczby x; √2−3 ; √2+7 były trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
wiem że trzeba skorzystać ze wzoru: an2=an−1 x an+1
wychodzi mi coś takiego: −6√2+11=√2x+7x i nie mam pojęcia co dalej
proszę o pomoc
8 wrz 17:19
razor: (
√2−3)
2 =
√2x+7x
11−6
√2 = x(
√2+7) | /(
√2+7)
usunięcie niewymierności z mianownika pozostawiam tobie
8 wrz 17:25
pigor: ..., no to np. tak :
(√2−3)2= (√2+7)x i
x>0 ⇔ (
√2+7}x = 11−6
√2 /*(
√2−7) ⇒
⇒ (2−49)x = (11−6
√2)(
√2−7) ⇔ −47x = 11
√2−77−12+42
√2 ⇔
⇔ −47x = 53
√2− 89 /:(−47) ⇒
x = 5347√2−8947√2 i x>0

(oszacuj, czy dodatnie), albo szukaj u mnie błędu .
8 wrz 17:39