logarytmy
R21: zadanie : podaj zbiór wartości funkcji y=log2x o dziedzinie Df
a) Df=(0;1) mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie
8 wrz 16:53
J:
Naszkicuj wykres y = log2x .... i zobacz jakie przyjmuje wartości w tym przedziale.
8 wrz 16:58
R21: a jak to zrobić algebraicznie ?
8 wrz 16:58
R21: ?
8 wrz 17:05
R21: czy jest możliwość aby rozwiązać to algebraicznie
8 wrz 17:17
razor: funkcja log2x jest rosnąca więc policz granice x → 0+ i x → 1−
8 wrz 17:19
R21: a mógłbyś mi to pokazaćna tym jednym przykładzie ?
8 wrz 17:24
R21: ?
8 wrz 17:29
razor: limx→0+ log2x = −∞
limx→1− log2x = log21 = 0
Korzystając z tego że funkcja log2x jest ciągła i rosnąca na całej swojej dziedzinie można
stwierdzić że ZW: (−∞,0)
8 wrz 17:30