g
kamczatka: Pochodna
y' = ((lnx)x)' = exlnlnx * (xln(ln(x)))'
i nie wiem z jakiego tu wzoru skorzystaćć: (xln(ln(x)))'
8 wrz 16:50
J:
Przekombinowałeś: y = ex*lnx
8 wrz 16:53
J:
y' = ex*lnx = ex*lnx*(x*lnx)' ... w nawiasie iloczyn funkcji..
8 wrz 16:56
kamczatka: w odpowiedziach mam:
8 wrz 17:03
J:
No to funkcja musi być: y =[ ln(lnx) ]
x .....
y = e
[ ln(lnx) ]x = e
xln(lnx)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = exln(lnx)*[ln(lnx) + x* |
| * |
| ] = exln(lnx)*[ln(lnx) + |
| ] |
| | ln(lnx) | | x | | ln(lnx) | |
8 wrz 17:12
J:
Nie... funkcja jest dobrze.... y = (lnx)
x = e
ln(lnx)x = e
xln(lnx)...
8 wrz 17:25
J:
| | 1 | | 1 | |
...... na końcu pochodnej ma być rzeczywiście: |
| , a nie: |
| ..... sorry. |
| | lnx | | ln(lnx) | |
8 wrz 17:38
aaa: z jakiego wzoru skorzystałeś po e ? bo nie wygląda to na wzór mnożenia
8 wrz 21:39
kamczatka: ?
9 wrz 09:01
J:
... ze wzoru na iloczyn funkcji...
| | 1 | | 1 | |
[x*ln(lnx)]' = 1*ln(lnx) + x[ln(lnx)]' = 1*ln(lnx) + x* |
| * |
| |
| | lnx | | x | |
.... bo ln(lnx) to funkcja złożona
9 wrz 09:13