Ostrosłupy prawidłowe czworokątne
zacny: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8cm2, a jego ściany boczne są
trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30*. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
a− podstawa
wyliczyłem a i wyszło mi 2{2}
8 wrz 16:17
Alfa: miałeś w trygonometrii wzór na sin(α+β)?
8 wrz 16:49
zacny: Nie.
8 wrz 16:50
Janek191:

P
p = a
2 = 8 ⇒ a = 2
√2
I AB I = a = 2
√2
x = 0,5 a =
√2
√2 = h
1*( 2 −
√3)
Pole jednej ściany
P
1 = 0,5 a*h
1 = 0,5*2
√2*(4 + 2
√3) = 4
√2 + 2
√6
Pole powierzchni ostrosłupa
P
c = a
2 + 4 P
1 = 8 + 4*( 4
√2 + 2
√6) = 8 + 16
√2 + 8
√6 [ cm
2 ]
===============================================
8 wrz 17:01