mam problem z logarytmem
MAtFiz: Oblicz log25 50 wiedząc
że log 64 =a
10 lis 15:23
Aza:
log
2550 = log
252*25 = log
252 + log
2525 = log
252 +1
log64=a => log2
6 = a => 6*log2=a => log2=
a6
| | log2 | | log2 | | log2 | |
log252= |
| = |
| = |
| =
|
| | log25 | | log100/4 | | 2 −2log2 | |
= ....... dokończ
podstawiając za log2 =
a6
10 lis 15:34
MAtFiz: thx ale wyżej pisze log25 2+1
a potem już log25 2 co z tą 1?
10 lis 16:14
Aza:
Omg

log
2550= (log
252) +1
| | log2 | |
teraz zamieniasz log252 = |
|
|
| | 2 − 2log2 | |
| | log2 | | a6 | |
zatem: log2550= |
| +1 = |
| +1
|
| | 2 −2log2 | | 2−2*a6 | |
Dokończ , to już tylko działania na ułamkach
11 lis 01:31
MAtFiz: thx
11 lis 15:07
piwnica: log przy podstawie 64 z 1

6 gru 09:06
kaz: =0→640=1
6 gru 09:14