rozwiazac calke
anita: rozwiązać całkę:
∫ e−x cosx dx
Jak rozwiązauję przez części to nie chce wyjść
8 wrz 16:13
jakubs: ∫e−xcosx dx = −e−xcosx − ∫e−xsinx dx = e−xsinx −e−xcosx −∫e−xcosx dx
Czyli mamy:
∫e−xcosx dx = e−xsinx −e−xcosx −∫e−xcosx dx
Teraz dodać obustronnie ∫e−xcosx dx i podzielić przez 2.
8 wrz 16:20
J:
Musisz scałkować dwukrotnie przez części..
8 wrz 16:22
anita: nie bardzo wiem co skąd sie wzięło
8 wrz 16:27
anita: a dokładnie nie wiem skąd się wzieło e−x w 3 rownaniu
8 wrz 16:30
anita: i sinx
8 wrz 16:30
jakubs: ∫e−xcosx dx = −e−xcosx − ∫e−xsinx dx
Osobno liczę(przez części):
∫e−xsinx dx = −e−xsinx + ∫e−xcosx dx
I teraz wstaw ∫e−xsinx dx do pierwszego równania.
8 wrz 16:43