aa
Hugo: pomóżcie mi obliczyć mając troche kreatywnosci w głowie pochodną
Oblicz f'(x
0)
x
0=1
równanie 5x −3
I wdł pewnego dziwnego zapisu jest
| | 5x−3−2 | | 5x−5 | |
limx→1 = |
| = limx→1 = |
| = 5 |
| | x−1 | | x−1 | |
czy to jest sensowne

a jeżeli tak to prosze o rozwiązanie przykładu
f(x)= x
2 + 2
x
0=4
8 wrz 15:52
jakubs: Według mnie:
f(x)=5x−3
f'(x)=5
Tak, więc f''(1)=5
8 wrz 15:57
52: z tym przykładem to ja bym to wdział tak:
f'(x)=2x
f'(4)=2*4=8
8 wrz 15:59
Hugo: 
dziękuje oczywiscie bo ja robiłem zawsze metodą
| | f(x+Δx)−f(x) | | f(4+Δx)−f(4) | |
limx→0 |
|  podstawiając: lim x→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
i tez odpowiednio wychodzą dobre wyniki xd ale fajny pomysł na tworzenie pochodnej z f(x)

8 wrz 16:08
Trivial: Hugo, w Twoich limesach na dole powinno być Δx→0, a nie x→0. Poza tym pochodną można
zdefiniować na wiele sposobów, np.:
| | f(x) − f(x0) | |
limx→x0 |
| |
| | x−x0 | |
| | f(x+Δx) − f(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | f(x) − f(x−Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | f(x+Δx) − f(x−Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | 2Δx | |
...
8 wrz 16:25
Hugo: 
! dziękuje
8 wrz 16:50
Hugo: a jedno zadanie nie jestem pewny pomóżcie :c
Oblicz pochodną II rzędu z funkcji y=(x
2+1)
3
y'=((x
2+1)
3)' = 3(x
2+1)
2 * (x
2+1)' = 3(x
2+2x+1) * 2x = 6x
3 + 12x
2 + 6x
y'' = (6x
3 + 12x
2 + 6x)' = 3(6x)
2 + 2*12x + 6x = 108x
2 + 24x + 6
czy to jest dobrze
8 wrz 16:57
jakubs: Źle:
(6x
3)'=6*3x
2=18x
2
Reszta
8 wrz 17:03
Hugo: 
dziękuje
8 wrz 17:06
8 wrz 17:19
jakubs: Oj no tak soory

[(x
2+1)
3]'=3(x
2+1)
2*2x=6x(x
4+2x
2+1)=6x
5+12x
3+6x
I teraz licz drugą pochodną
8 wrz 17:26
Hugo: aaaa

dziękuje !
8 wrz 17:38